31. oktober er sommertiden slutt for i år. Da kommer den årlige utfordringen: Skal klokka stilles frem eller tilbake? Jeg var alltid i tvil om dette, inntil jeg lærte huskeregelen om å stille klokka mot sommeren. Altså – er det høst, stilles den tilbake mot sommeren. Om våren stilles den frem mot sommeren. Når den regelen er i boks, gjenstår det bare å huske datoen… og at klokka i det hele tatt skal stilles.
Ideen om sommertid ble lansert allerede på slutten av 1700-tallet, men den ble ikke tatt i bruk før på 1900-tallet. Det var først i 1916 at Tyskland som førstemann (førsteland?) stilte klokka si, og da kom Norge og flere andre europeiske land etter. Det er riktignok ikke alle land som bruker de samme datoene, og det er også mange land som ikke bruker sommertid i det hele tatt. Jeg husker en tur til Island for mange år siden, hvor hjemreisen falt på den dagen da sommertiden startet i Norge. Ettersom det var vår og klokka skulle stilles frem, var det ikke bare å komme til vanlig tid og eventuelt sitte og vente en time ekstra, i tillegg gikk flyet så grytidlig at vi hadde store nok problemer med å stå opp etter vintertid. Vi forsøkte å spørre pensjonatverten om Island startet sommertid neste dag, om vi skulle stille klokka, om klokka ville være noe annet i morgen enn i dag, uten at det virket som om han egentlig skjønte spørsmålet. (OK, jeg skal innrømme at den siste spørsmålsformuleringen kunne få de fleste logisk tenkende mennesker til å lure litt på hva vi mente.) Vi konkluderte med at det ikke var sommertid på Island den dagen, og fant senere ut at de ikke hadde sommertid på Island i det hele tatt. (Ja, med tanke på klimaet der ute ville det kanskje være å gi dem falske forhåpninger…)
Hvis du fortsatt leser dette innlegget, og ikke har falt av lasset, begynner du kanskje å lure på hva dette har med strikking å gjøre? Jo, jeg kom nemlig over en artikkel om en strikkende klokke. Siren Elise Wilhelmsen (28) har designet en klokke som heter Knitting Clock 365. Den strikker en maske for hver halve time. Garnet varer i 365 dager, og da skal klokka ha strikket et skjerf som er to meter langt. Og hvis du vil ha flere skjerf, er det bare å sette på mer garn og starte på nytt.
Jeg vet ikke om jeg er tålmodig nok til å vente et helt år på et nytt skjerf, jeg setter meg heller kortsiktige mål, som å glede meg til å kunne sove en time ekstra natt til 31. oktober. Spørsmålet er bare om katta mi har oppfattet at det er sommertid, eller om jeg nå må regne med å bli vekket klokka 6 i stedet for 7?
TID FOR DESIGN: Den strikkende klokken strikker en maske for hver halve time og er designet av Siren Elise Wilhelmsen. © FOTO: CAMRON PR
Legg igjen en kommentar